Рецепти сирної паски від Катерини Грушевської

До святкового столу на Великдень родина вченого, окрім іншого, готувала сирну паску. У 1925 р. на прохання двоюрідної сестри Ольги Микласевич, що мешкала на той час у Стрию, Катерина Грушевська поділилася чотирма рецептами цієї традиційної для Наддніпрянської України страви.
Описуючи у своєму листі кожен з них, коротко зауважує, який би був найсмачніший. В першому рецепті Катерина відразу наголошує, що для приготування такої паски бажано використати спеціальну форму. Звісно, що така форма була і в Грушевських. «Доживши» до наших днів завдяки мешканцям Паньківської, 9 повоєнних часів родини Пустовойтів, вона, як і лист з рецептами, стала одним з унікальних експонатів колекції музею.

Фрагмент листа Катерини Грушевської до двоюрідної сестри Ольги Микласевич з рецептами сирної паски. Київ
1 червня 1925 р. З колекції ІММГ.
Пропонуємо і Вам спробувати приготувати сирну паску за одним з рецептів від Катерини Грушевської:
1) 1 фунт сира, 1 фунт масла, 1 фунт сметани, 5 яєць, цукру до смаку і ванілі утерти і варити на кухні, але не дати закипіти. Потім злити до густого мішечка, сцідити і видусити і виложити до форми або просто так.
2) 3 фунти сиру, ½ фунту масла, 1 шклянку сметанки і 12 твердих жовтків утерти, цукру до смаку і цукатів та ванілі.
3) 1 фунт сиру і 1 фунт масла, цукру і ванілі утерти.
4) 1 фунт сиру, ½ фунту масла і сирі жовтки утерти з цукром.
1 фунт – 453,6 гр.
05.04.2018
Він називав Київ «українською столицею», «культурним й історичним...
Photo: Valentyn Ogirenko Kremlin invests a colossal amount...
Сьогодні всі, хто проходитиме повз Михайлівський Золотоверхий...
Усіх, хто бажає насолодитися неповторною аурою затишної садиби...